duminică, 8 noiembrie 2009

Cum se fabrica hartia

105 e.n. Hartia, in forma ei actuala este inventata de Ts'ai Lun, un functionar la curtea imparatului Chinei. Se spune ca Ts'ai a amestecat scoarta de dud, canepa, carpe si plase pentru pesti cu apa, le-a presat si le-a transformat intr-o pasta din care a inlaturat apa; rezultatul era o "coala" subtire care era lasata sa se usuce la soare. Hartia se nascuse. Acest amestec umil avea sa declanseze una dintre cele mai mari revolutii in domeniul comunicarii in istoria umanitatii. Ca urmare a acestei descoperiri, in China infloresc literatura si artele. Totusi, investigatiile arheologice recente plaseaza inventia hartiei cu aproximativ 200 de ani mai devreme. 1880 - 1909 e.n
1880 e.n. Jakub Klein, un negustor din Ruzomberok, infiinteaza prima fabrica de hartie din Slovacia. Astazi, in acelasi loc se gaseste cel mai mare producator de hartie din Europa de Est (exceptand Rusia) si anume Severoslovenské celulózky a papierne-SCP Ruzomberok.
In Romania, primele fabrici de hartie apar la sfarsitul secolului al XIX-lea. In anul 1882 se construieste fabrica de hartie de la Busteni, in 1885 fabrica de la Bacau (singurul producator intern de hartie de ziar), iar in 1909 fabrica din Piatra Neamt.
1998 - 2000 e.n. Ia fiinta si se impune ca unul din cei mai mari distribuitori de hartie din Romania, compania Romanian Paper Distribution prin asocierea cu fabrica de hartie SCP Ruzomberok 2000 e.n. Grupul Neusiedler AG preia 50% din acţiunile SCP Ruzomberok. In prezent, grupul are o capacitate de productie mai mare de 1,4 milioane de tone anual. Astfel, Neusiedler AG a devenit cel mai mare producator de hartie de birou din Europa, productia sa ridicandu-se la 700.000 de tone anual. 105 e.n. Hartia, in forma ei actuala este inventata de Ts'ai Lun, un functionar la curtea imparatului Chinei. Se spune ca Ts'ai a amestecat scoarta de dud, canepa, carpe si plase pentru pesti cu apa, le-a presat si le-a transformat intr-o pasta din care a inlaturat apa; rezultatul era o "coala" subtire care era lasata sa se usuce la soare. Hartia se nascuse. Acest amestec umil avea sa declanseze una dintre cele mai mari revolutii in domeniul comunicarii in istoria umanitatii. Ca urmare a acestei descoperiri, in China infloresc literatura si artele. Totusi, investigatiile arheologice recente plaseaza inventia hartiei cu aproximativ 200 de ani mai devreme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu